2024. július 19. - péntek, Emília

Szegedi Regionális Természettudományos Diáklaboratórium

Avatóünnepség

Avatóünnepség

Elérkezett hát a várva várt nap: 2013. május 10-én a Szegedi Regionális Természettudományos Diáklaboratórium (SzeReTeD) hivatalosan is megnyitotta kapuit!

A projekt keretében megépült 21. századi laboratóriumok és kiszolgáló infrastruktúra a természettudományos oktatás regionális központjává emelik az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumát. Az infrastrukturális fejlesztésekkel párhuzamosan – a Dél-alföldi Régió 18 közoktatási intézményének együttműködésével - megvalósuló szakmai-tartalmi fejlesztések lehetőséget kínálnak a korszerű és magas szintű természettudományos szemléltetés hálózatos rendszerének kialakítására.

„Mert kell egy hely, egy vonzás, melyhez tartozunk…” – énekelte Rádiós és Süni a többiekkel együtt a Padlás című musical fináléjában. Szeretnénk, ha (eme padlástérben megvalósuló) laborról, a Szegedi Regionális Természettudományos Diáklaboratóriumról (SzeReTeD) valami ehhez hasonlatos gondolatsor jutna eszébe sokaknak, akik valamilyen módon részesei lesznek az itt zajló tevékenységeknek.

Az ünnepélyes avató 2013. május 10-én zajlott az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium Dísztermében. A vendégeket Dr. Dobi János igazgató köszöntötte, majd köszöntőt mondott Prof. Dr. Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. „Kísérletközpontú oktatás a természettudományokban” címmel Prof. Dr. Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora tartott előadást, akit Prof. Dr. Bor Zsolt akadémikus, a gimnázium egykori tanítványa követettA tehetség természetrajza” című előadásával. Ezen a napon a 3 akadémikus előadó személyével immáron 5 főre bővült a Szegedi Regionális Természettudományos Diáklaboratórium védnökeinek száma. A laboratórium folyosóján elhelyezett díszoklevelek büszkén hirdetik a SzeReTeD rangos védnökeinek szakmai támogatását (2 Nobel-díjas és 3 hazai akadémikus)

A szakmai előadásokat követően köszönetnyilvánításra került sor - a beruházás megvalósítóinak Dr. Dobi János igazgató és Csiszár Imre laboratóriumvezető adott át jelképes ajándékokat. Az avatóünnepség záróakkordjaként az elkészült laboratórium helyszíni bemutatása következett, ahol a szaktárgyi vezetőtanárok és ságváris diákok érdekes és látványos kísérletekkel indították el a laboratórium hivatalos működését. A laboratórium „tesztelésébe”, kipróbálásába az ünnepség résztvevői is bekapcsolódhattak. A programot állófogadás zárta.